Ahad, 4 Februari 2018

Pak choy


Hai,
Dekat ofis pon boleh tulis resepi..  😂😂
Kalau perasan dekat resepi Ika biasanya Ika akan letak "bergantung" lah nak banyak mana..  Sebab apa? Ikut cita rasa korang la.. Memasak ni seronok sebab korang boleh main campak-ii je then jadi satu masakan janji bahan asas tu betul.. Xcaya cer la try 🤗🤗


Bahan-ii :-
1. Sayur pak choy/kobis cina (cuci bersih)
2. Bawang putih (Hiris)
3. Kicap manis (bergantung pada cita rasa nak letak banyak mana)
3. Sos tiram (bergantung pada cita rasa nak letak banyak mana)
4. Bancuhan tepung jagung (untuk pekatkan kuah)
5. Cili hidup merah (hiris)
6. Garam (secukup rasa)
7. Serbuk perasa (kalau nak)

Cara-ii :
1. Rebuskan sayur pak choy dengan air garam seketika, angkat, toskan dan susun atas pinggan.
2. Tumis bawang putih sehingga naik bau,masukkan cili hidup merah,sos tiram dan kicap.
3. Masukkan bancuhan tepung jagung dan sedikit air (ikut lah nak banyak mana, kalau nak berkuah tambah air lebih sikit)
4. Kacau sehingga sedikit pekat kemudian tambah garam dan serbuk perasa secukup rasa.
5. Setelah pekat, tuang atas sayur pak choy yang disusun tadi.
6. Siap dan hidangkan.

Tiada ulasan: