Ahad, 4 Februari 2018

Kailan goreng belacan


Bahan-ii :-
1. Sayur kailan (potong, cuci dan toskan)
2. **1biji Bawang merah
3. **Belacan (bergantung nak banyak mana)
4. **Udang kering (rendam sekejap)
5. Bawang putih (hiris je)
6. Cili hidup merah (kalau nak) (hiris je)
7. Garam (Secukup rasa)
8. Serbuk perasa (kalau nak)

Cara-ii :-
1. Tumbuk kasar bahan ** (Bawang merah, Udang kering & belacan)
2. Tumis bawang putih, cili hidup & bahan tumbuk kasar sehingga naik bau.
3. Masukkan sayur kailan dan gaulkan (boleh masukkan air sikit, letak dekat dalam batu lesung yang digunakan tadi)
4. Masukkan garam,serbuk perasa secukup rasa dan biarkan mendidih seketika.
5. Siap dan hidangkan. 

Tiada ulasan: