Rabu, 7 Februari 2018

Ayam Masak Lemak Cili Padi

Hai dear readers, comes with new delicious recipe.. OK first, Ika just masak hari sabtu & ahad.. So jangan hari-hari dok pm bagai tanya harini masak apa 😂😂 tapi kalau ika xberapa sihat.. Ika xmasak, kadang-2 tu gagahkan diri jugak.. 🤒

Oke done bebel.. Let's start with the recipe..

Bahan2 :-
1. Ayam (dah siap siang bersih2)
2. Asam keping (bergantung cita rasa Korang)
3. 8 batang cili padi (bergantung cita rasa korang, kalau nak pedas lebihkan) (yang ni blender eh)
4. 3 biji kentang (dah siap potong)
5. Air (Air paip boleh, Air masak pon boleh)
6. Kuah masak lemak Brahim's (yang ni ikut lah, kalau nak yang ori pakai kunyit hidup tapi haritu kat peti ais takda kunyit hidup haihh 😅)
7. 1 kotak santan (nak pakai santan perah pon boleh)
8. Garam
9. Serbuk perasa (kalau nak)

Cara2 :-
1. Panaskan minyak dan masukkan cili padi yang dah siap di blender, tumis sampai garing.
2. Lepas dah garing boleh masukkan ayam yang dah siap potong dan dibasuh bersih. Gaulkan.(biasa basuh ayam guna garam kasar)
3. Masukkan kuah masak lemak brahim's,  santan, air (Ikut banyak mana nak), Kentang dan asam keping. Kacau.
4. Perasakan dengan garam dan serbuk perasa secukup rasa.
5. Tunggu kentang empuk dan ayam masak. Dan boleh tutup api dapur.
6. Siap dan hidangkan.

Kuah masak lemak brahim's tu cenggini 👆👆
Boleh cari dekat pasaraya..

Tiada ulasan: