Hi dear reader,
Oke ni ayam goreng butter.. dap2 ghasenye..
Bahan-ii :-
1. Ayam (Buang tulang, potong kecil2, basuh bersih dan toskan)
2. Bawang merah (hiris boleh potong dadu pon boleh suka hati)
3. Daun kari (xyah la nak banyak sangat)
4. Susu cair (setengah tin)
5. Butter (ni paling penting, jangan banyak sangat,agak2 je)
6. Tepung jagung (satu bancuh dengan air untuk bagi kuah pekat sikit, satu lagi nak buat goreng ayam** sebab time ni tepung goreng ayam xde.. hahah)
6. Garam (secukup rasa)
7. Serbuk perasa (kalau nak)
8. Telur (satu biji dah cukup, nak buat salut ayam dengan tepung jagung je)
Cara-ii :-
1. Salut ayam yang dah dicuci tadi dengan telur lepastu golekkan atas tepung jagung. Ratakan dan goreng garing.
2. Panaskan kuali, masukkan butter kemudian tumis bawang merah dan daun kari sampai naik bau. (nak masukkan cili hidup/padi pon bole)
3. Masukkan setengah tin susu cair dan bancuhan air tepung jagung, kacau.
4. Kacau sehingga sedikit pekat, masukkan ayam yang telah digoreng tadi dan gaulkan.
5. Masukkan garam dan serbuk perasa (kalau nak) secukup rasa.
6. Siap dan hidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan