Khamis, 9 Mei 2019

Kuah lodeh / lontong


Haii.. ini menu puasa hari ke 3.. hihi.. Kita baru nak update.. malas lah nak banyak cite, jom proceed. Ni resepi tak cukup bahan. Hehe.

Bahan-ii :-
1. Bawang merah (1 biji) (kisar)
2. Bawang putih (3 ulas) (kisar)
3. Udang kering (ikut citarasa nak banyak mana) (kisar)
4. Fucuk (rendam pakai air panas)
5. Suun (rendam pakai air panas)
6. Kentang (potong dan rendamkan)
7. Isi ketam (potong dan basuh bersih)
8. Fish cake (potong dan basuh bersih)
9. Santan (1 kotak)
10. Asam keping (2 keping atau ikut citarasa)
11. Garam (secukup rasa)
12. Serbuk perasa (secukup rasa)
13. Air
14. Minyak masak (untuk tumis)
15. Kunyit hidup / serbuk kunyit (kalau takde kunyit hidup)

Cara-ii :-
1. Panaskan minyak masak dan tumis bahan kisar sehingga naik bau.
2. Masukkan fishcake dan isi ketam. (Kalau Ada tempe, sayur kacang, tauhu, boleh masukkan)
3. Masukkan kentang serta air dan kacau.
4. Masukkan santan, fucuk & suun. (Kena jaga kalau dah masukkan santan)
5. Masukkan asam keping, garam dan serbuk perasa secukup rasa.
6. Kuah lodeh is done ! Boleh makan dengan nasi impit dan telur rebus.. ermm dapnyee..

Selamat mencuba !




Tiada ulasan: