Selasa, 18 September 2018

Ketam masak butter




Assalamualaikum & hi guys,
Ceyhh acah2 mat saleh giteww.. dah lama tak update blog.. busy lah sgt **sambil julingkan mata ke atas..
Sebenarnya masak ni dah lama dah.. pakai campak-ii je.. ehh kalau ada telur masin lagi dap.. ermm.. time ni ada telur tak masin je.. okeyhh lahh... Jom Mula..

Bahan-ii :-
1. Daun Kari **basuh bersih2, buang tangkai
(Tak kesah lah nak letak berapa banyak, jangan banyak sangat karang ketam x nampak pulak)
2. Cili hijau/merah **hiris
(Suka hati lah nak warna apa pon janji cili)
3. Cili padi **hiris
(Ikut Suka la nak banyak mana pon)
4. Bawang merah ** potong dadu
5. Bawang putih ** potong dadu
6. 1 tin Susu cair
7. Butter (Suka hati lah, xde sukatan Pon.. agak2 je..)
8. Ketam ** basuh bersih & kerat dua
(Ni kalau xde, xpayah lah masak)
9. Garam ** secukup rasa
10. Serbuk perasa ** secukup rasa

Cara-ii :-
1. Panaskan kuali, campakkan butter (campak ye, biar terpercik.. hahaha).. oke.. letak baik-ii lah butter tu dalam kuali..
2. Tumiskan bawang merah, bawang putih, cili hijau/merah & cili padi serta daun kari. Tumis sehingga bawang naik bau ye.
3. Tuangkan 1 tin Susu cair, kacau dan biar sehingga sedikit mendidih. (Kalau nak tambah air tambah air ye, tapi I tak nak tambah air)
4. Masukkan ketam, gaulkan sehingga ketam masak. (Macamana nak tau dia dah masak? Bila warna ketam tu dah jadi merah)
5. Masukkan garam Dan serbuk perasa secukup rasa. Pastikan sentiasa gaul, Kang hangus pulak.
6. Oke dah siap, hidangkan lah apa lagi.
 **comel Kan Mr.Krab ni.. kalau dah masak dia warna merah.. maknanya yang dalam SpongeBob tu.. Mr.Krab dah kena masak.. kah kah..**

Tiada ulasan: