Khamis, 17 Mei 2018

Siakap kukus

 Ni pon masak untuk berbuka hari first puasa 😅
Bahan-ii :-
1. Ikan siakap
2. Lemon / limau nipis
3. Tomato (potong lah ikut macamana nak potong asalkan comel)
4. Bawang merah (potong dadu)
5. Garam (secukup rasa)
6. Serbuk perasa (secukup rasa)
7. Sos tiram / Sos Seafood
8. Bahan kisar (Halia, bawang merah & Bawang putih)

Cara-ii :-
1. Cuci bersih ikan.
2. Sumbatkan bahan kisar & sos tiram /  sos seafood dalam perut ikan.
3. Ratakan ikan dengan garam dan serbuk perasa.
4. Perah lemon / limau nipis atas ikan.
5. Taburkan tomato dan bawang merah atas ikan.
6. Hiris lemon dan letakkan atas ikan.
7. Perap ikan selama 15-20 minit atau ikut nak lama mana.
8. Kukus ikan selama 20-30minit atau sehingga ikan masak.
9. Siap dan hidangkan.


Tiada ulasan: