Hai.. dah lama tak update blog.. heheh.. jom terus masuk resepi..
Bahan-ii :-
1. Sotong (Siang dan bersihkan)
2. Kentang (potong kecil dan rendamkan)
3. Cili padi (ikut tahap kepedasan yang korang nak) (kisar)
4. Bawang merah (1 biji) (kisar)
5. Bawang putih (3 ulas) (kisar)
6. Kunyit hidup / serbuk kunyit (kalau takde kunyit hidup) (kisar)
7. Garam (secukup rasa)
8. Serbuk perasa (secukup rasa)
9. Asam keping (2 keping / ikut citarasa masing-ii)
10. Santan (1 kotak)
11. Air
12. Minyak masak (untuk menumis)
Cara-ii :-
1. Panaskan kuali dan letak minyak masak. Setelah cukup panas tumiskan bahan-ii kisar. (Tumis sehingga naik bau)
2. Masukkan kentang dan air.
3. Setelah mendidih sedikit, masukkan sotong dan dan santan. (Kena jaga ye bila dah masukkan santan)
4. Masukkan asam keping, garam dan serbuk perasa secukup rasa serta tunggu sehingga mendidih.
5. Sotong masak cili padi is done !
Ngee.. nnti sis amik gambar cantik sikit.. maklumlah nak cepat.. heheh..puasa Kan.. Selamat mencuba !
Tiada ulasan:
Catat Ulasan