Hai guys, arini xdok kejo doh dekat ofis.. tu yang dok melangok Jo.. update lah blog.. apa lagi.. en en..
Bahan-ii :-
1. Ikan pari **siang, cuci bersih pakai garam & asam jawa untuk hilangkan bau hanyir ikan tu.
2. Daun Kari **cuci bersih buang batang
3. Daun limau purut **cuci bersih
4. Air asam jawa **secukup rasa lah ea, agak-ii je
5. Cili kisar **rebus cili kering & blend bersama bawang merah serta sedikit minyak masak untuk hancurkan biji cili tu, ni petua orang tua-ii bukan saya.. haha
6. Minyak masak **sikit je
7. 2 ulas bawang putih **ketuk je
8. Garam **secukup rasa
9. Serbuk perasa **secukup rasa
10. Jintan putih **tumbuk je guna batu lesung sampai hancur sikit, ni pon petua orang tua-ii untuk hilangkan bau hanyir ikan tu.
Cara-ii :-
1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih yang telah diketuk, daun kari, jintan putih yang telah ditumbuk dan cili kisar.Tumis sampai pecah minyak.
2. Masukkan air asam jawa. Kacau. Biarkan mendidih sedikit.
3. Masukkan ikan pari.
4. Masukkan daun limau purut.
5. Masukkan garam dan serbuk perasa secukup rasa.
6. Asam pedas ikan pari is done! Ceyhh.. hidangkan lah.
** Kalau ada bendi ke terung ke.. boleh masukkan, lagi sedap..
Bahan-ii :-
1. Ikan pari **siang, cuci bersih pakai garam & asam jawa untuk hilangkan bau hanyir ikan tu.
2. Daun Kari **cuci bersih buang batang
3. Daun limau purut **cuci bersih
4. Air asam jawa **secukup rasa lah ea, agak-ii je
5. Cili kisar **rebus cili kering & blend bersama bawang merah serta sedikit minyak masak untuk hancurkan biji cili tu, ni petua orang tua-ii bukan saya.. haha
6. Minyak masak **sikit je
7. 2 ulas bawang putih **ketuk je
8. Garam **secukup rasa
9. Serbuk perasa **secukup rasa
10. Jintan putih **tumbuk je guna batu lesung sampai hancur sikit, ni pon petua orang tua-ii untuk hilangkan bau hanyir ikan tu.
Cara-ii :-
1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih yang telah diketuk, daun kari, jintan putih yang telah ditumbuk dan cili kisar.Tumis sampai pecah minyak.
2. Masukkan air asam jawa. Kacau. Biarkan mendidih sedikit.
3. Masukkan ikan pari.
4. Masukkan daun limau purut.
5. Masukkan garam dan serbuk perasa secukup rasa.
6. Asam pedas ikan pari is done! Ceyhh.. hidangkan lah.
** Kalau ada bendi ke terung ke.. boleh masukkan, lagi sedap..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan